Overzicht van andere belangrijke overheidsbeleid

Alcohol
Alcohol drinken is niet goed voor je gezondheid. Als iemand teveel alcohol drinkt, kan dat zorgen voor verschillende problemen. Als je dronken achter het stuur stapt, kun je ongelukken veroorzaken en je kunt gewelddadig worden (ook tijdens het uitgaan bijvoorbeeld). Daarom heeft de regering maatregelen genomen om het alcoholgebruik onder minderjarigen te stoppen. Ook willen ze het alcoholmisbruik onder volwassenen aanpakken. Er mag geen alcohol verkocht worden aan minderjarigen (jonger dan 18 jaar) en ook is het strafbaar wanneer minderjarige jongeren in het bezit zijn van alcohol op een openbare plek (hierbij kun je denken aan een kantine, een park of een straat).

Roken
Ieder jaar gaan er ongeveer 20.000 mensen dood aan kanker, COPD of hart- en vaatziekten omdat ze zoveel roken. De overheid wil daar wat aan doen en wijst mensen er op dat ze moeten stoppen met roken, voor zichzelf maar ook voor de mensen om zich heen. Mensen die mee roken kunnen net zo goed ziek worden van de rook die ze inademen. Er mag niet gerookt worden in afgesloten openbare ruimten, maar ook niet binnen de horeca en op het werk. Ook zijn er regels opgesteld voor elektronische sigaretten (e-sigaretten). Ook deze zouden schadelijk zijn voor de gezondheid.

Drugs
De verkoop van softdrugs in coffeeshops wordt in Nederland gedoogd. In een coffeeshop mag cannabis verkocht worden onder strikte voorwaarden, maar er mogen hier geen alcoholische dranken worden verkocht of gedronken worden. Wanneer drugs zorgen voor criminaliteit en overlast, dan kan de politie direct ingrijpen. Er is ook sprake van strengere controles bij coffeeshops en het handelen in hard drugs wordt ook stevig aangepakt. Als mensen verslaafd zijn aan drugs, dan kunnen ze naar de verslavingszorg om er vanaf te komen.

Prostitutie
De prostitutie is in Nederland legaal als het gaat over seks tussen volwassenen die er allebei mee hebben ingestemd. De overheid wil bescherming voor prostituees en een beter leven. Daarom wil zij de regels voor bedrijven in de seksindustrie veranderen. De overheid wil het ook strafbaar maken wanneer mensen gebruik maken van de diensten van een prostituee jonger dan 21 jaar. Sommige mensen betalen graag voor seks, maar dan moet het wel verantwoord zijn, beide partijen moeten instemmen en er kan gevraagd worden om een legitimatie. Er kan streng gecontroleerd worden in de grote steden.

Gokken
Steeds meer mensen krijgen helaas te maken met een gokverslaving. Kun jij een gokverslaving herkennen? Weet jij wat een gokverslaving is? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te weten waarom en waardoor iemand gokverslaafd kan worden. Sommige mensen kunnen ergens zo in op gaan dat ze er niet meer vanaf kunnen komen, het is echt moeten en dwang om nog die ene keer te gokken. Daar spelen vaak diverse factoren een rol in. Er zijn dan ook veel persoonlijke omstandigheden, die een gokverslaving doen ontstaan. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld heel erg in winstkansen. Als je aanvoelt dat je nu gaat winnen, dan wil je dat toch nog even proberen. Lukt het niet? Dan kan het zijn dat je voelt dat het je nu echt wel gaat lukken. Als dat zo door blijft gaan, dan heb je een gokverslaving, want je kunt niet stoppen. Ook uit verveling kan het zijn dat je door blijft gaan. Ook wanneer je niet goed om kunt gaan met spanningen en daarom maar door en door blijft gaan met gokken kun je een gokverslaving opbouwen. Er is gekeken naar motieven waarom mensen gokken:

  • ontspanning                                    64%
  • snel rijk willen worden              60%
  • avontuur, kick, spanning          68%
  • vluchten                                              49%
  • crisis in leven                                    32%
  • verveling                                             36%
  • eenzaamheid                                    25%
  • relatieproblemen                          40%

Psychische aspecten gokverslaving
Het kan ook met psychisch aspect te maken hebben dat mensen een gokverslaving krijgen. Hierbij kan het gaan over een negatief zelfbeeld en een lage zelfwaardering, maar het kan ook zijn iemand beschikt over weinig probleemoplossende en sociale vaardigheden. Ook het denken dat er weinig alternatieven zijn, wat in de realiteit vaak het geval is, of irrationaliteit en irreële gedachtevorming over gokken, kunnen zorgen voor een grotere kans op een gokverslaving.

Gokverslaving beïnvloeden
Er bestaan eigenschappen die de gokverslaving kunnen beïnvloeden. De duur van een spel speelt hierin een rol, wordt iemand meteen beloond of moet je lang wachten tot je weet of je hebt gewonnen? De opbouw van een spel, de aantrekkelijkheid van een spel, de muziek, het aantal uren dat spellen gespeeld kunnen worden of dat een spel erg populair is, kunnen allemaal van invloed zijn of iemand wel of geen gokverslaving krijgt. Sommige mensen zijn erg gevoelig en kunnen hier niet goed mee overweg. Als je dat van jezelf weet, kun je beter helemaal niet gokken, ook niet één keer, want de kans is groot dat het daar niet bij blijft!

Omgevingsfactoren gokverslaving
Je gezin kan een omgevingsfactor zijn om een gokverslaving te ontwikkelen. Heb je strenge ouders gehad of waren ze vaak afwezig? Misschien had een van de ouders een gokprobleem? Soms kom je op jonge leeftijd al in aanraking met gokken en dan groei je er als het ware mee op. Je vriendenkring kan hier ook op van invloed zijn. Je kunt namelijk vrienden hebben die gokken en jij wil daar bijhoren, daarom “moet” je mee doen met de rest. Hierdoor kun je een gokverslaving ontwikkelen. Maar ook de maatschappelijke factoren moeten hierbij genoemd worden. Veel mensen willen er bij horen, je wil winnen, het een keer proberen. Ook omdat er veel reclame wordt gemaakt, is dat voor veel mensen een reden om een gokje te willen wagen. Het lijkt zo eenvoudig om aan geld te komen, één keer een grote prijs winnen en je bent binnen. Dat wordt je vaak voorgespiegeld. Maar de kans dat je in één keer alles verliest is even groot. En dan blijf je doorspelen, want dat verloren bedrag moet op de een of andere manier terug gewonnen worden.